ozon

Ózonos lakás fertőtlenítés Budapesten

Molylepke irtás ózonnal

Bár ez több helyen is le van írva, hogy az ózon nem hatásos nagyobb rovarok ellen, mégis tettem egy kísérletet a spájzban.

A spájzunkat időnként ellepik a molylepkék, többször kipakoltuk, csapákat és levendulát raktunk ki. Javult a helyzet, de azért így is vissza-vissza tértek időnként. Az igazi nagy változást az hozta, amikor rászoktunk a gabonafélék fagyasztására. Az üzletből hazaérkező liszteket azonnal berakjuk a fagyasztóba és ott is hagyjuk 1-2 napig. Tényleg hatékony megoldás, jó időre megszabadultunk a molyoktól.

Az aszlványmoly és a ruhamoly képe.

Hosszabb időszak után, idén újra megjelentek a molyok és most egy új megoldást kerestem a már meglévők kiegészítésére. Ez pedig az ózonos fertőtlenítés. Az ózon, nagy koncentrációban roncsolja a tüdőszöveteket és használják atka irtásra is. Az atkához hasonló parány lények ellen, állítólag csak nagy koncentrációban és csak a kifejlett rovarokra hatásos, a petéket nem pusztítja el.

Az ózonos fertőtlenítés és így az ózon molyokra gyakorolt hatása is a kezelés időtartamától és a létrehozott ózon koncentráció nagyságától függ.
A spájzunk alapterülete 2,5m x 1,83m és 2,55m azaz kicsit több mint 11 és fél légköbméter. Egy 140000 mg/h teljesítményű ózongenerátort használtam, kétszer két órát üzemeltetve, így elvileg 56 gramm ózont termeltem, ami 4,87 gramm légköbméterenként.
Ez nagyon-nagyon tömény. Viszonyítás képen, egy "ózonos autóklíma tisztítás" kb. 20 percig tart, egy átlagosan 3500mg/h teljesítményű ózongenerátorral, ami ez idő alatt 1,16 gramm ózont termel.
A kezelés időtartama, tehát a gép indítása és a szellőztetés között 8 óra telt el.

Az eredeti állapot az volt, hogy kétnaponta találkoztunk 1-1 molylepkével amit az esetek túlnyomó többségében sikerült agyoncsapni és csak ritkán sikerült elmenekülnie.

Szellőztetés után vadászatra indultam és alapos vizsgálat után 6 molylepkét találtam a spájzban, kettő röpködött, 3 ült a falon, és egy döglött volt. Nem kizárt, hogy az utóbbi végelgyengülésben múlt ki. Ezen kívül még egy pókkal találkoztam, amit nem bántottam, mert a molylepke, szúnyog és légy irtásban egy csapatban játszunk.

Egész nap, folyamatosan ment a konyhai elszívó, a lakás túlsó végében pedig felváltva nyitogattam az ablakokat, így állandó légéramlat volt a konyha irányában, ahonnan a spejz ajtó nyílik. Ennek ellenére a kezelés alatt és után, a konyhában kellemetlenül erős volt az ózon szag, néha a konyhán kívül is érezni lehetett.

A családban nem egyformán érzékeljük az ózon jelenlétét, van aki sokkal érzékenyebb és van aki jobban tolerálja, de három órával a szellőztetés megkezdése után, még senkinek sem volt kedve a konyhában vacsorázni.

Ha a molyok ellen nem is volt sikeres, azért az atkák ellen máskor is bevetem, illetve néha, maga a fertőtlenítés is indokolt egy élelmiszer tároló helységben. A tanulság az, hogy legközelebb elutazás előtt fogom használni, mert a csukott ajtók és az ellenirányú huzat dacára is rendkívül kellemetlen volt a használata.

Molycsapdák a spájzban.

Az eddig bevált módszerek, a moly csapda, a légypapír, a fagyasztás, a rendszeres takarítás, szellőztetés és a levendula illat mellett, érdemes még kipróbálni a páratartalom csökkentését. A molyok ugyanis rosszul viselik az alacsony páratartalmú levegőt.
Szárítás témakörben, két cikket ajánlok a figyelmébe.
Itt olvashat a páramentesítő eszközök, teljes választékáról, a legegyszerűbb megoldásoktól az ipari alkalmazásokig. Spájzban ez nyilván csak időszakosan lehetséges, a zöldség és gyümölcs és füstölt áru tárolás miatt, de a gardróbban a ruhamolyok ellen nincs akadálya.
Ebben a cikkben pedig a téli szellőztetés szárító hatásáról olvashat bővebben.

ózon molekulák