ozon

Ózonos lakás fertőtlenítés Budapesten

A penészedés megszüntetése

A penész megjelenéséhez két dolog szükséges, nedvesség és táptalaj. Ha ez a két feltétel hosszú távon teljesül akkor megjelenik a penész.
Ahhoz, hogy végleg eltüntessük a penészt, legelőször el kell tüntetni a kiváltó okokat, illetve első sorban a nedvességet.
Az ózonos fertőtlenítésnek is csak akkor van értelme, ha a kiváltó okot megszüntették.

A penész különböző helyeken jelenhet meg a lakásban, a különböző helyekből különböző okokra következtethetünk és a kiváltó okot ismerve megtalálhatjuk a megfelelő megoldást is.
Vegyük hát sorra, hol penészedik a lakás?

A hideg és a nedvesség a lakás penészedéséhez vezet

A falak penészesedése a lábazatnál és a bútorok mögött

Feltehetően alulról ázik az épület, mert vagy nincs, vagy nem megfelelő a lábazat vízszigetelése.
Utólagos vízszigetelésre több megoldást is kínálnak az injektálástól, az acéllemez szigetelésig, illetve ezeket kombinálni lehet az alapot körbe ásva drénlemez és kulé kavicságy telepítésével.

A falak penészesedése a sarkokban, és a nyílászárók közelében

Hőszigetelési hiba, hőhíd okozta páralecsapódás, ami új nyílászáró beépítésekor is jelentkezhet. Az utóbbi esetben, gyakran egy, az ablakba építhető szellőző is megoldást nyújthat.

Mennyezet, vagy mennyezet alatti penész folt

Beázás, csőtőrés, enyhe szivárgás. Régi épületekben jellemző, hogy a szennyvíz csatornacső megrepedt és szivárog.
Sajnos ez csak falbontással és a régi eternit cső cseréjével oldható meg.

A fürdőszoba penészesedése

A fürdőszoba penészedése szinte minden esetben a szellőztetés hiányára vezethető vissza. Ilyen esetekben nem elég a nyitott ablak, egy erős elszívó ventilátorra van szükség.
Meglévő elszívó ventilátor esetén, vagy túl kicsi a ventilátor teljesítménye, vagy elkoszolódott a ventilátor szűrője, ami a fedlapja alatt található, és lefojtja a ventilátor teljesítményét.

Első lépés a fűtés és szellőztetés

Mielőtt komolyabb beruházásba kezdene, emelje a lakás hőmérsékletét 1-2 fokkal, folyamatos, egyenletes fűtéssel. Használja rendszeresen a konyhai és a fürdőszobai elszívókat, ha nincs akkor ez legyen az első beruházás, mert a főzés és a zuhanyzás közben keletkező nagy mennyiségű gőz kivezetése sokszor már önmagában is látványos eredményt hoz.
A téli szellőztetés hatékonyságáról itt olvashat bővebben.

Ideiglenes megoldás a párátlanítás

A háztartási párátlanító gépek közül a kompresszoros párátlanítókat ajánlom, ezek a készülékek napi 10-20 liter nedvességet gyűjtenek a lakás levegőjéből, de a kölcsönözhető ipari páramentesítők teljesítménye meghaladhatja akár a napi 100 literes teljesítényt is.
Split klímával rendelkezők, a távirányítót DRY üzemmódba kapcsolva, párátlaníthatnak a klímával. A klímás párátlanítás hátránya, hogy hűti a lakás levegőjét, ami télen rendkívül kellemetlen, illetve a klíma ventilátora sokkal hamarabb penészedik, mint hűtési módban.

Ha sikerült megszüntetni a probléma kiváltó okát, akkor jöhet az ózon:

ózon molekulák