ozon

Ózonos lakás fertőtlenítés Budapesten

Hogyan működik az ózongenerátor?

Az ózongenerátor fő alkatrésze egy, vagy több kerámia ózon lap, ami nagy feszültség segítségével, a lakás levegőjében lévő oxigén molekulákból ózon gázt állít elő. A levegő mozgatásáról egy beépített ventilátor gondoskodik. Az ózonlapok nagysága és mennyisége határozza meg az ózongenerátor teljesítményét, azaz adott idő alatt mekkora mennyiségű ózont képes előállítani. Az ózongenerátorok teljesítményét mg/h, azaz milligramm/órában határozzák meg.

ózongenerátor
Lakásfertőtlenítésre használt, 14000 mg/h teljesítményű ózongenerátor

Az ózonlapok által biztosított teljesítmény, sajnos nem állandó, nagyban befolyásolja a levegő páratartalma, elkoszolódhat a felületük, illetve a lapok idővel veszítenek teljesítményükből, ezért szavatossági idejük 1000 üzem órában van meghatározva.

ózonlapok
Különböző teljesítményű, kerámia ózonlapok

A szolgáltató iparban fertőtlenítésre használt ózongenerátorok teljesítménye általában 3500 mgr/h-tól, kb. 30000 mg/h-ig terjed.
a kisebb, 5000 mg/h alatti készülékeket jármű fertőtlenítésre, míg a nagyobbakat üzem, raktár, rendelő és lakás fertőtlenítésre használják.

ózongenerátor
Az ózongenerátor alkatrészei: trafó, ózon lapok, ventilátor

Ózonos fertőtlenítés a gyakorlatban

Mivel az ózon nem tisztít, csak fertőtlenít, célszerű egy alapos nagytakarítás, esetleg vegyszeres fertőtlenítés után alkalmazni. A legalaposabb takarítás után is kimaradnak helyek, vagy véletlenül, vagy mert nem lehet hozzáférni, az ilyen hibák kiküszöbölésére az ózon tökéletes megoldást nyújt.

Vastag textíliák, szőnyegek és szivacsok fertőtlenítésére nem használható, mivel magától nem képes behatolni az anyag belsejébe, így csak a felületen fejti ki hatását.

Az ózonos fertőtlenítés hatékonyságát, nem csak a gép üzemideje és a gép teljesítménye határozza meg, hanem a kezelés után, a szellőztetésig eltelt idő is nagyban befolyásolja.

Az ózongenerátor által megtermelt ózon idővel, magától lebomlik. Szerencsés, ha van idő megvárni ezt a folyamatot, mivel így sokkal több esélye van kifejteni a hatását. Ezért lakások fertőtlenítésénél, ajánlott csak másnap kiszellőztetni.

Szagtalanítás ózonnal

Az ózon oxidációs képességének, a fertőtlenítés mellett, szagtalanító hatása is van. Az falakba, bútorokba ivódott, enyhe dohányfüst szagot képes eltüntetni, ám az erős szagok ellen nem elég hatékony és a szagok forrásának megszüntetése nélkül nem várható komoly eredmény.

Speciális ózongenerátorok

Léteznek állandó üzemű, szobai ózongenerátorok, melyek az egészségügyi határérték alatti, azaz kevesebb mint 0,01 ppm mennyiségű ózon koncentrációt tartanak egy helység levegőjének folyamatos fertőtlenítésére.

Háztartási körülmények között, medence, vagy jakuzzi vizének fertőtlenítésére is használnak ózongenerátorokat, így kevesebb vegyszer felhasználásával is tisztán tartható a víz.

Ózonizátornak nevezik azokat a kis mennyiségű ózon előállítására alkalmas készülékeket, melyeket például cipő szagtalanításra használnak.

ózon molekulák